REVIEW : NATURACTOR COVER FACE MEIKO JAPAN


Assalamualaikum.

Hello my lovelies! Ini adalah my first time product review. Memang agak teruja dan
tertunggu tunggu posmen datang rumah. But, sayangnya terpaksa ambil sendiri kat
pejabat pos.(huhu..padan muka aku)
But actually, saya terfikir fikir nak use bahasa english or bahasa melayu.
So, in the end saya rojak kan aje. Hope korang faham la ye. Ok, lets begin.


As you all know's. Naturactor Cover Face ini memang dikenali, lagi lagi buat peminat kecantikan. 
Malah kebanyakkan pengguna Naturactor Cover Face adalah terdiri dari makeup artis, selebriti dan mak andam sendiri. This Cover Face is from the Japanese brand Meiko Cosmetics.

perbezaan packaging naturactor  from china and Japan
But first, saya nak info sikit. Naturactor Cover Face ni bukan sahaja ada dari Japan, tapi ade juga dari China. Tapi of couse, kualiti yang terbaik adalah dari Japan. Pastikan produk yang terbaik ye, penjagaan kulit muka itu sangat penting.

I also have read a lot of reviews about this concealer and how people with blemishes 
(like me) use this as a full coverage foundation. 
Saya rasa berterima kasih pada Naturactor Collections coz memperkenalkan saya pada product MEIKOHere are the things that I found out during my research. 


PRODUCT DESCRIPTION
Menyediakan perlindungan yang baik untuk kulit. Ia tahan lama dan anda hanya perlu apply sedikit untuk mendapatkan kulit kelihatan sempurna. Sesuai untuk semua jenis kulit. Fragrance free. Special to make up artis and professional use


INGREDIENTS
Jojoba Oil - berkesan untuk merawat kulit kering atau membantu mewujudkan penampilan yang lebih muda buat mereka yang memiliki ageing skin. Also used for acne treatment.
Mica - offers a sheer look and feel to the skin that it is long lasting.
Tokoferol (Vitamin E) - antioksidan yang melindungi dan membaiki kulit anda.


SHADES


130 - Light color, membuat kulit pucat atau membosankan menjadi lebih
         cerah dan kelihatan lebih muda. Suitable for very fair skin tone. 
         Khusus buat make up pengantin. Has pink undertone.
140 - Light in color but slightly deeper than the 130. Sesuai untuk nada kulit yang cerah. 
         Has yellow undertone.
141 - Medium color and a natural skin color fit yet has translucent effect. Sesuai untuk
         nada kulit yang fair sebagai shading. Suitable for stage/studio makeup.
         Sesuai untuk nada kulit sederhana. Has pink undertone.
151 - Good coverage for face defects and shading. Sesuai untuk nada kulit melayu. 
         Has yellow undertone.
171 - Hijau meneutralkan sebarang kemerahan pada muka anda, from 
         broken blood vessels, blemishes irritation etc. Ia membantu menghalang kulit 
         merah dan berkesan meliputi bintik-bintik merah yang ditinggalkan oleh jerawat.




Well, agak sukar sebenarnye nak tahu warna cover face yang sesuai untuk kulit kita ni. 
Tapi sebagai pembeli korang boleh rujuk and tanya sendiri pada penjual. 
So, jom beli pada Naturactor Collections kerna mereka amat peramah and 
mesra pelanggan lagi lagi macam Kak Zunita. (nampak saya bodek di situ) It is true ok.
Thanks God, shades yang saya pilih memang sesuai dengan nada kulit. 
Shade that i have using is 140 for light skin. 
Macam mane nak pakai? OK, camni ye.


HOW TO APPLY

1. Anda boleh menggunakan jari , triangle sponge atau  flat foundation brush untuk apply.
2. Pastikan kulit anda kering sebelum apply.
3. Apply the cream foundation dengan rata di kulit. Ambil jumlah yang kecil dan
    bukan sekali banyak ye.
4. Mulakan dengan kawasan garis rahang dan berhampiran telinga 
    (dalam gerakan ke bawah) kemudian di dahi , kawasan hidung, dagu 
    dan kawasan leher.
5. After applying, blend it in nicely all over the face dan pastikan ia spread evenly all over.

Sekarang, let's move on to my personal thoughts about this product. 


KIRI      - This is my bare face. No edit or anything, just watermark ye. Tak pakai apepun, 
                 banyak bintik hitam, lingkaran hitam, warna kulit tak sekata and bibir yang
                 kering (abaikan tang bibir ye). huu...malu lorh!! 
KANAN - My face with Naturactor Cover Face. Clear!! Tak nampak lagi bintik hitam, 
                 lingkaran hitam dan warna yang tak sekata. Look smooth kan?

Ok, pertama kali try Naturactor ni rasa sangat mudah nak blend kat muka. Habis semua jeragat, lingkaran hitam mata and blemishes kat muka hilang. Hilang untuk sementara la ye, kalau nak hilang terus kena la makan suppliment ye. Oh, even warna kulit saya yang tak sekata tu pun jadi sekata je.

Naturactor Cover Face ni memang best, rasa ringan and tak berminyak pun semasa apply. 
Saya rasa macam pakai bedak compact je. Bau die pun tak kuat, malah 
macam tiada bau pun.
Memang sangat kemas dan licin je pada kulit, macam baldu gitu. Wow!!
Yang penting harganya sangat berpatutan, hanya RM41 sahaja. 
Mesti kena miliki Naturactor untuk melengkapi barang make up korang..


KIRI         - Indoor with low light (dalam rumah)
KANAN   - Indoor with bright light (tepi tingkap)

Ini hasil selepas saya ber-make up. Just pakai Naturactor Cover Face, tanpa sebarang bedak. Plus with blusher, maskara and lip balm. Saya memang make up simple je, 
tak suka sangat kalau terlalu sarat.

Keseluruhannya, saya memang berpuas hati. Naturactor ni sangat membantu saya untuk menutup segala cacat cela di muka saya. Juga sangat sesuai buat mereka yang berkulit kering. But tidak sesuai buat mereka yang berkulit berminyak. For oily skin type, maybe Octard Cover Face is more better (info from friend).

Ok, buat rakan rakan yang berminat untuk mencuba sendiri Naturactor Cover Face or another product from MEIKO Cosmetics
Boleh direct contact dengan kak Zunita ye. At

WhatsApp/sms : 0133986129
Instagram : @elegancecosmetics
Twitter : @naturactorcf



Kalau ingin saya review product anda.
Please do not hesitate to email me : 






Comments

  1. wah, memang bagus lah produk ni. Saya pakai mistine SS powder je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..sangat best coz bole tutup parut or jerawat n jeragat.

      Delete
  2. I love this product as well!
    And memang tak yah pakai bedak kan. ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah..tak yah bedak pun muka da ok.

      Delete
  3. Love it bundaa. tengah tunggu percel datang laa nih hee

    ReplyDelete
  4. Sabar ye. Jap lg sampai la. Hee..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

2015 - Pengalaman Keguguran Pertama Kali

IDEA- Bunga Telur