Posts

Showing posts from January, 2013

19&20Jan - Di PD Pertama Kalinya

Image
Assalammualaikum.
Hai peep's. Sebenarnya aku rase malas nak update harini. Tapi disebabkan janji aku nak kongsi pasal aku ke PD haritu punya pasal, so aku gagahkan jugalah menaip. hohoho...bile penyakit M ni datang, memang rase nak golek golek atas katil je. (empuknye katil aku..)
Hurm...balik semula pada 19Jan. Lepas kami melawat akak biras lepas bersalin, kami terus bertolak ke Port Dickson. Memang masa tu dah takde niat nak singgah memana pun. Aku ni pulak sejak mengandung adek ni, selalu pening bila jalan jauh. Mase mengandung yang sulung takde lak rase macam tu. Lain pula pe'el adek ni ye.
Kami sampai pada pukul 2.25petang. Aku tengok rumah tu macam sunyi je, cuma dengar bunyi Tv. Yang aku nampak nenek dan Atiqah(adik aku) tengah tengok Tv. Mak aku tak perasan pulak. Oh, ayah aku tengah bantai makan nasi dengan ayam masak ungkep rupenye. Sedap sedap!!
Along aku pulak, tengah mandi kat kolam dengan anak buah akak ipar. Seronok korang ye...kolam sebesar tu cuma korang ber…

Melawat Iman Zulaikha

Image
Assalammualaikum.

Pagi pagi lagi husband aku call dari office. Katanye mak abah die ada kat klang(di rumah Uda). Die minta aku siap siap supaya kami boleh gerak awal.

Yang Addin, pukul7.30am die dah bangun. Macam tau tau je nak jalan keluar, firasat die kot. So, aku mandikan Addin dulu la, pastu aku basuh baju, then baru aku lak mandi. Tapi cepat juga suami aku sampai rumah.

Sempat juga suami aku bawa pizza Domino's, tapi sepotong je. Jadilah tu kan daripada takde. So, lepas keluar rumah kami singgah gerai untuk cari kuih, anak aku sorang ni tak sarapan lagi. Kang mengamuk lak dalam kereta coz perut kosong.

Alhamdulillah, sepanjang perjalanan tak berlaku kesesakan jalanraya. Kalau tau, mesti dah kena bebel dengan suami aku. huhuhu..


Sampai kat sane aku tengok mak mertua aku tengah bersihkan longkang kat tepi rumah. Rajin betul mak aku ni, die pun tak boleh duduk diam bile tengok semak sangat rumput jalar sampai masuk longkang. Bak kate mak aku "Dah jadi pekerja DBKL pun mak…

19hb Jan- Morning to PPUM

Image
Assalammualaikum.
Hai n selamat petang semua.

  Harini baru aku berpeluang nak update blog ni. Have to take time sebab 5hari tiada di rumah. Dari hospital-Port Dickson-Segamat-N.sembilan-back to Segamat. Jauh jugak perjalanan aku selama 5harini.

Ok, firstly pagi tu aku n husband ontheway pergi gerai untuk sarapan. My husband ni nak sangat makan laksa johor kat gerai tu. Memang kuah laksa die sedap, banyak guna ikan. Itu sebab die suka sangat sarapan pagi kat situ. Lagipun laksa tu tak selalu ade, cuma ade hari hari tertentu saje.

After habis makan kami dapat call dari Uda (abang ipar) yang memaklumkan yang isteri die sudah bersalin. Anak yang ke tiga. Aku dengar je terus jadi excited giler. Tak sabar nak tengok baby punye pasal. hahaha. So that morning kami terus pergi Hospital Pusat Perubatan University Malaya (PPUM) selepas sarapan.

Sampai di sana dah pukul 10.55pagi, jalan tak la terlalu jem sangat, masih bergerak jugak la. Sampai sampai je aku terus tanya anak buah lelaki,"im…

DIY BOW

Image
Assalammualaikum n hai. DIY harini kita belajar buat bow atau reben ni ye. Hehehe... Sangat senang nak buat dan tak perlu buang masa banyak banyak. This tutorial aku dapat masa tengah usha usha DIY flower pin. Thanks to Atok Google. hihi.
So, kalau korang nak cuba boleh la buat ye. Boleh buat pin tudung atau sekadar hiasan untuk hadiah pun boleh. ok. Selamat mencuba ye.

Wasalam..


IDEA- Bunga Telur

Image
Assalammualaikum n hai.



Pada mereka yang mencari idea untuk buat bunga telur atau pin penanggah, bole la try DIY ni.  Aku dapat dari paperplateandplane.wordpress.com Dah lama jugak aku simpan, so aku tak sure la kalau page tu masih hidup atau tidak. hehe.. Kat lappy aku ni banyak juga DIY lain, lain kali la aku share ye. Ok, go and try la ye. good luck! tata~ Wasalam.

DIY Roses Pin

Image
Assalammualaikum.
Today tutorial is flower pin. Pic ni aku dah lame simpan kat laptop. Bila dah peluang buat blog macam ni,ape lagi. Kite share share la...kan kan kan?
So, pada mereka yang berminat atau nak try buat sendiri flower pin ni, boleh la cuba cuba ye. Good Luck! Daa..

23Dec12- Di Perak! Kuala Kangsar

Image
Assalammualaikum.

  Kembali kite menjalajahi bumi Perak. hihi. Oklah, aku sambung balik cerita pasal aku di Perak.

Pagi ahad(23Dec) tu kami planing nak mandi air terjun. So memang awal awal lagi sebelum kami di Perak, abang aku(Along) dan kak ipar dah gi berjalan ke sana. Untuk survey homestay dan tempat tempat yang akan jadi persinggahan kami.



So pagi tu kami semua pergi bermandi manda di Lata Kekabu. Bak kata abah, Lata kelambu. hahaha.. Disebabkan dah plan awal, mak abah aku memang angkut periuk nasi, periuk belanga dan segala periuk la yang ade. Semuanye untuk perkelahan kami di air terjun. Haih! kalau boleh bawa dapur dan tong gas, agaknye dah lame diorang bawa.

Lepas dah sibuk cari kawasan berkelah dan angkat barang, diorang start la mula membakar kayu kayu dan tempurung kelapa. Tapi, orang pertama yang turun ke dalam sungai adalah AKU dan ADDIN. hahaha.... Punya la tak sabar. Yelah..aku mane nak tunggu cam tunggul tengok dorang membakar. Bosan betul! Tu yang aku masuk air dulu den…