Posts

Showing posts from March, 2014

Cara Mengubat Hati

Image
Assalamualaikum.


Imam al-Ghazali ada memberi nasihat untuk membersih hati daripada penyakit yang memyebabkan seseorang itu merasa ria', bangga, ego dan sebagainya.

- Apabila kamu berjumpa dengan orang yang lebih tua hendaklah kamu mengatakan bahawa mereka lebih baik daripada kamu kerana mereka telah lama hidup dan telah banyak amalan yang mereka lakukan.

- Apabila kamu berjumpa dengan orang yang lebih muda atau kanak-kanak maka hendaklah kamu mengatakan bahawa mereka lebih baik daripada kamu kerana mereka baru sedikit melakukan dosa berbanding kamu yang lebih lama hidup dan lebih banyak dosa.

- Apabila kamu berjumpa dengan orang melakukan maksiat maka hendaklah kamu berkata bahawa mereka melakukan maksiat kerana jahil tentang dosa dan pahala sedangkan kamu melakukan maksiat sedangkan kamu mengetahuinya.


- Apabila kamu berjumpa ulama' atau orang alim maka kamu hendaklah mengatakan mereka lebih baik daripada kamu kerana mempunyai banyak ilmu sedangkan kamu kurang ilmu.


REVIEW : NATURACTOR COVER FACE MEIKO JAPAN

Image
Assalamualaikum.

Hello my lovelies! Ini adalah my first time product review. Memang agak teruja dan
tertunggu tunggu posmen datang rumah. But, sayangnya terpaksa ambil sendiri kat
pejabat pos.(huhu..padan muka aku)
But actually, saya terfikir fikir nak use bahasa english or bahasa melayu.
So, in the end saya rojak kan aje. Hope korang faham la ye. Ok, lets begin.

As you all know's. Naturactor Cover Face ini memang dikenali, lagi lagi buat peminat kecantikan.  Malah kebanyakkan pengguna Naturactor Cover Face adalah terdiri dari makeup artis, selebriti dan mak andam sendiri. This Cover Face is from the Japanese brand Meiko Cosmetics.
But first, saya nak info sikit. Naturactor Cover Face ni bukan sahaja ada dari Japan, tapi ade juga dari China. Tapi of couse, kualiti yang terbaik adalah dari Japan. Pastikan produk yang terbaik ye, penjagaan kulit muka itu sangat penting.
I also have read a lot of reviews about this concealer and how people with blemishes  (like me) use this as a full …

Doa Supaya Rezeki Tidak Putus

Image
Assalamualaikum.
Bersyukur dengan ape yang kita miliki. Jangan la kedekut, rezeki dari Allah itu ada.


Amalkan doa ini selalu, in shaa Allah rezeki anda tak akan putus jika.sudah berusaha dan tawakal kepadaNya.


INNA HAAZAA LARIZKHUNAA MAA LAHUU MINNAFAD

Sesungguhnya ini ialah pemberian Kami kepada kamu, pemberian yang tidak akan habis-habis -



Lupa Esok Checkup

Image
Assalamualaikum.
Fuhh! dah bulan Mac rupanye. Cepat betul masa berlalu. Padahal aku rase harini still bulan Feb. Sangat ketinggalan aku ni. Entah nape aku asyik dok pikir bulan Feb je, rasenye takde pun hari special. Hurm!!
Disebabkan terlalu obses bulan Feb, dah aku lupa yang aku ade check esok.  3 Mac 2014, pukul 11pagi. Argh!! 3Mac tu esok OK. ESOK!!
Aku kat kampung kot. Esok baru nak balik rumah sendiri. Alahai Bonda! Camne la boleh terlupa ni. Anak baru dua orang, dah jadi pelupa. Kekadang mak aku pun bising. Well, aku mewarisi dari mak aku jugak ye. Mak ooo0oo mak!

Dah tu bukan aku sorang je. Tapi Addin and Affan sekali kena checkup. Sorang nak ambil ubat cacing, yang sorang lagi nak kena cucuk. hohoho...sorry dear boboy's. Bonda memang terlupa pasal appoiment korang.
Nampaknye besok pagi memang nak kena call klinik, minta tukar tarikh. Harap harap taklah penuh ye hari selasa nanti.
Aku tak kesah bab bawa anak jumpa doktor ni, tapi aku kesah nak bawa anak kena cucuk. Hahaha…

Doa Bertemu Jodoh

Image
Assalamualaikum.

Selamat petang wahai kekawan sekalian. How ur days? Busy ke atau happy giler dapat jejalan dengan kekasih? Or masih melepak kat rumah, makan and tidur je. Well, aku? Makan tidur gak la dekat rumah mak mertua aku ni. Hihihi.. Pemalas betul menantu ni kan? Tak delah malas, kerja buat gak la sesikit macam masak and nyapu tu. Tapi cuaca agak panas dan kekeringan ni, mata asyik berat je pastu mulut ni tak habis habis dok  nganga leluas. Fuh!! Mengantuk kot.
Oklah, bebel banyak la mak siti ni. Haish! Have to go. Tapi sebelum tu. This is untuk kawan kawan yang dah lame membujang dan tak punya sesiapa hati tu. Banyak kan lah ye berdoa, mohon pada Allah. DIA lebih mengetahui tentang jodoh kalian ni. Aku just sharing dengan korang je. Kalau dah ade pemilik hati, rajin rajin la bangun malam untuk buat solat istigkarah ye. (betul ke eja ni?) Bye guyz. daa... Wasalam.