Posts

Showing posts from February, 2014

Siapa Saya?

Image
Assalamualaikum.

Selamat sejahtera wahai sahabat blogger sekalian. This time aku just nak share pasal aku je. Walaupun dah terlewat aku tetap nak share. Coz kekadang terasa blog ni macam tidak bertuan, walaupun dah update entry bagai. Hurm...saya ni pun bukan la femes pun. Tiada siapa pun yang nak singgah blog ni. Anggap je entry ni sabagai post untuk harini ye. heheh... So, nak kenali aku? Jemput la baca ye.




 Nama : Siti Nursalamah Ishak (Bonda for blog)  Age : This 2014, 26y'old.  Status : Berkahwin dah (tahun 2011)  Anak : 2 orang (Lelaki)  Pekerjaan : Surirumah and Usahawan (maybe someday, doakan ye)  Tahap Pelajaran : Sijil dari kolej Intra (Pengurusan Pejabat)  p/s : Tiada apa yang menarik. it's just only me. Simple person, tapi sangat bahagia dengan ape yang telah aku miliki. Alhamdulillah.


Ini my hubby. Seorang yang memiliki sifat yang tegas tetapi terselit sifat manja, lucu dan bertanggung jawap terhadap keluarga dan mak abah. Alhamdulillah, aku bersyukur sangat kerana Alla…

22 Cara Mendidik Anak Dengan Betul

Image
Assalamualaikum.


1) Jangan pukul anak dari lutut keatas.

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali 

menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.


3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya. Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan 

merangsang ke bahagian otak.



Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. 

Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. 

Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. 

Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”




4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan 

menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik

 adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari. (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap…

Pantang Larang Ketika Haid Dan Penjagaanya

Image
Assalamualaikum.



Gadis/wanita biasanya menganggap kedatangan haid sebagai suatu yang merimaskan. Sebenarnya kita patut bersyukur kerana itu menandakan kita seorang yang sihat. Darah haid adalah darah kotor yang perlu keluar pada setiap bulan. Ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian ketika haid: 

1. Antara tanda kedatangan haid atau sesudahnya ialah *ditumbuhi jerawat*besar dimuka. Jangan diusik-usik atau dipicit jerawat tersebut apalagi dengan tangan yang kotor. *Sapukan ubat jerawat* bagi menghilangkan kesan parut.

2. Sebaiknya *mandi dengan air suam*bagi memulihkan kelesuan.

3. Elakkan membasuh rambut pada hari pertama kedatangan haid hingga hari keempat kedatangan haid. Ingat jadual bulanan haid. *Sebaiknya basuh rambut sehari sebelum kedatangan haid.* Jika terpaksa gunalah air suam. Cara ini dapat melancarkan perjalanan darah kotor disamping mengelakkan*berlakunya keputihan*. Kekerapan membasuh rambut pada hari pertama hingga keempat menyebabkan darah berhenti sebelum waktun…

Monolog Seorang Perempuan

Image
Assalamualaikum.

Selamat petang. Harini aku kat kampung, menziarah mak and abah. Alhamdulillah mereka sihat walafiat. Ok, petang ni aku nak share sesuatu dengan korang. This monolog baru di post at my fb. Dari kawan kolej aku dulu. Actually kami tidak la rapat, lagi lagi dengan perangai die tu. But, kite tak akan tahu hati dan perasaan sebenar seseorang itu. Hanya Allah yang lebih mengetahui dari kita. Manusia itu boleh berubah kan? If dia berusaha dan berdoa atas keinsafan nye. Ok, jom kite feeling feeling sesama.

♡♥♡♥♡

*Untuk para Adam yang pernah mengecewakan hati perempuan secara sengaja ataupun tidak sengaja. Juga-juga kepada perempuan yang telah berjaya bangkit kembali. Chill~ 

Jasad yang kamu pandang itu kini adalah perempuan itu. Seorang perempuan yang dahulunya engkau injak-injak, seorang perempuan yang dulu, hatinya engkau permainkan, seorang perempuan yang engkau pernah taburi banyak janji yang tidak engkau tepati, seorang perempuan yang engkau pandang sebelah mata, seorang …

Jom Belajar Berwudhu

Image
Assalamualaikum.

Di sebabkan rumah ni takde air. Aku da pening camne nak ambil air wudhu. Selamat la air ade sikit dalam tong, harap harap cukup la kan.
Atau mungkin sebenarnya aku juga tidak begitu mengerti masalah ini tapi keyakinan dan semangat untuk belajar membuat aku ingin menulis tentang ini. Jom kita perbaiki sama sama. Bagaimana cara Berwudhu yang baik & benar, Seperti Firman Allah SWT. :

يــأيهاالذين ءامنوا إذا قمتم إلى الصلوة فاغسلوا وجوهكم وأيديكم إلى المرافق وامسحوا برءوسكم وأرجلكم إلى الكعبين
المائدة: 6

Artinya:
"Hai orang-orang yang beriman, Apabila mengerjakan sholat, maka basuhlah wajahmu, tanganmu sampai dengan siku,dan sapulah kepalamu dan (basuh) kakimu, sampai dengan kedua mata kaki" { Q.S.Al-Maidah 5;6}

Berikut Tata cara berwudhu  yang Baik dan Benar:

Langkah-langkahnya adalah :

1. Membaca Doa sebelum wudhu

-Bacaan Doa sebelum berwudhu
 “Allaahummaghfir lii dzanbii, Wawassi lii fii daarii, wabaarik Lii fii rizqii”
Artinya:
 “Ya Allah, ampunilah dosaku, lapangka…

Wordless I'm Not A Dreamer

Image
Assalamualikum.




Catatan Collagen Plus Vit E Menyebabkan Kanser

Image
Assalamualaikum.
Pagi ni sarapan kentang goreng and nugget je, sambil sambil bukak hp nak tengok WhatsApp. Tetiba terbaca message dari akak biras tentang product CPv ni. Terkejut gila kot! Aku baru share kesan pakai product ni semalam. Dah harini ade cerita yang menakutkan aku pulak. Ok, ini la message gambar yang biras aku hantar kat WhatsApp.

So, ape pendapat korang? Aku juga pengguna product ni, bila baca macam ni aku jadi waswas. Jadi aku pun search kat Google kesan pemakaian product CPv ni. Dan aku tarjumpa blog seorang kakak ni.

Cerita Akak Korang boleh baca story die pulak pasal product ni.




Aku pun terjebak coz tahu sendiri testimony dari my mom sendiri. Thats why aku nak try produk ni. Aku nak sangat hilangkan jeragat aku yang tumbuh banyak ni. Tapi aku tak tahu pula product ni boleh memberi kesan yang teruk. Allahuakhbar..



Aku pun beli yang original kot. Hurm, nampaknye aku terpaksa la stop pakai product ni. Takut jugak nak teruskan. Sorry guys yang follow up my catatan about…

Catatan 7hari Collagen Plus Vit E

Image
Assalammualaikum.

Selamat tengahari. Dah lunch ke korang korang ni? Harini aku just masak sardin je untuk suami and anak, coz harini aku puasa. So, si suami tak bagi aku duk dapur sangat, takut aku curi curi makan. Pandai je die, aku ni lagi pandai kawal nafsu makan. *yelah tu. Hehe..urusan hutang dengan Allah tak selesai lagi, tu yang kena bayar. Paham paham la bile nak masuk tahun baru ni la baru nak bayar. Teruknye bonda qalish ni. Haish!
Ok, sudah sudah la pembuka kata tu ye. Back pada tajuk. Well, aku ialah pengguna pertama kali CP Vit-e ni. Aku mula mula dapat tahu dari my mom sendiri sebab die pun guna product ni. Wow! Best kan anak branak kongsi product muka yang sama.
My mom mencuba bila dapat tahu kawan kuliah die dah putih bile guna CP vit-e ni. Dulu kulit kawan tu bertompok tompok hitam mcam kulat and warna kulit pun tak sekata. Tapi sekarang, tompok tu dah mula nak hilang, kulit pun makin cerah. Alhamdulillah. Well, bila mak tahu yang CP vit-e ni berkesan die pun nak try…

★ I Love Camera and Paloroid

Image
Assalamualaikum.

Malam ni nak share gambar sikit dengan korang. Kalau rase nak amik, silakan. Tapi kalau bole comment comment la sikit sambil tinggalkan link blog. Bole gak aku blogwalking nanti. Ok, terima kasih ye.
Selamat malam. Daa..
Wasalam.



























Catatan Harum Malam Terhenti Seketika

Image
Assalamualaikum.


Selamat malam. Alhamdulillah, pagi tadi mak and abah datang rumah. Happy sangat, dah lame rasenye rumah ni tak terima tetamu.  Anak anak pun suka, specially abang Addin tu. Terlompat lompat cam kijang, so funny. Tapi bile ade orang ni, satu je yang aku tak kenan, die suka tunjuk perangai menarik perhatian die tu.  Kecian Affan, asyik di 'babap' abang je, tak sakit kan? Butang kot mata aku ni tengok die, but..die just buat muka tak bersalah je.  Hurm, anak kan..lame mane la hati aku ni nak marah. Sayang kot, tapi bab mendidik memang aku tegas sikit. Risau bile anak da besar nanti, lain prangai pulak. Hish!! Takut nak fikir. Hah! Kan da panjang lebar aku melalut. Padahal tajuk tu lain tu. Dah dah. Stop!! Back to topics. 




Tu dia...lame nak mampuih tak update pasal HM ni. Macam berbulan bulan rasenye. Hurm, nak buat camne.
Dalam gambar ni adalah botol ke dua yang aku makan.
Before ni hasil dari HM ni memang amat memberangsangkan, si suami pun amat setuju. Malah, …